Trestne stíhaný vojenský sudca sa lieči doma po srdcovom infarkte

13.04.2005 Celý región

Do domáceho liečenia prepustili v prvý aprílový týždeň sudcu Vojenského obvodového súdu (VOS) v Prešove 62-ročného Jána V. , ktorý je trestne stíhaný. Potvrd...
Do domáceho liečenia prepustili v prvý aprílový týždeň sudcu Vojenského obvodového súdu (VOS) v Prešove 62-ročného Jána V. , ktorý je trestne stíhaný. Potvrdil to 11. apríla jeho nadriadený, predseda VOS Sergej Tverďák.

Jána V. hospitalizovali 6. marca pre rozsiahly srdcovocievny infarkt. Tverďák povedal, že podľa prepúšťacej lekárskej správy je \"totálne vylúčené\", aby sa vrátil do práce na VOS. Správy o tom poslal Hlavnej vojenskej prokuratúre, služobnému úradu Ministerstva obrany (MO) SR a Vyššiemu vojenskému súdu. V najbližších dňoch tak urobí aj smerom k disciplinárnemu súdu pri Najvyššom súde SR.
Tverďák má informácie, že Ján V. dal žalobu na Najvyšší súd pre nečinnosť MO SR. Ján V. je totiž práceneschopný od 3. novembra 2004. Lekárska komisia ho uznala trvale neschopného vykonávať svoju funkciu a napriek dvom návrhom na prepustenie zo sudcovského stavu nedostal Ján V. žiadnu odpoveď. Pritom - ako Tverďák zdôraznil - nemôžu lekári Jána V. naspäť \"uschopniť\".
Podľa Ústavy SR môže sudca, a to aj vojenský, pracovať maximálne do 65 rokov.
Jána V. trestne stíhajú po tom, čo 10. januára 2005 na návrh Generálnej prokuratúry SR rozhodol uznesením Ústavný súd SR v Košiciach o vydaní súhlasu na jeho trestné stíhanie. Krajský policajný vyšetrovateľ v Prešove vzniesol mu obvinenie pre trestný čin útoku na verejného činiteľa a pre trestný čin výtržníctva. Mal sa ich dopustiť 9. augusta 2004 v čase okolo 20. h v priestoroch Marco baru v Prešove, kde fyzicky napadal hostí baru, ničil a hádzal zariadenie baru a napadol aj majiteľa baru. Po privolaní policajnej hliadky zaútočil aj proti nej, a to tak slovne a ako aj fyzicky. Priťažujúcou okolnosťou má byť fakt, že Ján V. v ten deň mal na VOS tzv. hotovosť.
(jj)
 

Vyberte región